De fa més d’un any tenia marcada amb un punt al llibre “Cuina amb Joan Roca” la recepta de panets al vapor. Mentrestant, ha donat temps a que sortissin uns quants locals que n’oferien a Barcelona (després de la primera onada ja fa uns anys) i que fins i tot hi hagués qui critiqués que eren omnipresents (recordo haver llegit a El comidista). Com que a casa ens són iguals les modes i el que toqui menjar o fer, ho hem provat quan hi hem pensat i ha vingut de gust.

Ja ho hem fet uns quants cops i sempre ha funcionat bé. No queden estèticament com per presentar-los a concurs però de gust i textura, ben flonjos, perfectes.

Els ingredients (per a 4 persones, surten a uns 5 panets per cap):

– 50 grams d’aigua

– 250 grams de farina

– 12 grams de llevat fresc

– 4 grams de llevat en pols

– 20 grams de sucre

– 24 grams d’oli de girasol

– 90 grams de llet

– 2 grams de sal

Barrejant l’aigua tèbia amb el llevat fresc per desfer-lo després tenim l’opció fàcil (tots els ingredients cap a la màquina que amassi) o fer-ho a mà, fent un volcà amb la farina, el sucre i la sal i els líquids al mig i amassar-ho a mà. Fent-ho com ho fem és possible que ens quedi una massa una mica enganxifosa, però després de treballar-la una mica (jo ho faig amb la màquina i l’acabo a mà), aconseguirem convertir-la en una bola llisa i elàstica.

Posem la bola en un bol, el tapem amb paper film, li punxem uns forats i deixem descansar una hora.

Després farem petites boletes (ja li trobareu la mida a base de pràctica). Les estirem amb un corró (o a mà) i les dobleguem per la meitat, tot untant-les amb oli al mig perquè no quedin enganxades. Les cuinem a una vaporera durant 5 minuts. A la meva dona per 4 panets alhora: si sou 4 i els vas fent a mesura que vas menjant és possible que els convidats s’impacientin i t’amenacin. L’opció 1 és preparar un primer contundent i que així no es queixin tant. L’opció 2 és coure els panets abans!

Els panets, com veieu, són molt fàcils de fer. A nivell de farcit ens agrada especialment fer un sofregit de ceba i pastanaga, després posar-hi pollastre i acabar-ho amb curri i una mica de llet o nata. Aquest pollastre amb salseta de curry va de conya amb els panets. Les mandonguilles amb salsa tomàquet, que també ho hem provat, no ens hi agraden tant. I queda pendent tornar a fer pulled pork, que amb els panets i una salsa barbacoa ha de ser combinació guanyadora.

Panet vapor pollastre

2