Bons restaurants al Delta de l’Ebre

Aquest últims anys he anat augmentant les meves visites per la zona del Delta de l’Ebre (que era un indret que ja em semblava fenomenal i diferent). Amb una caseta a Riumar com a epicentre de les estades, anem fent sortides també a menjar fora i he pensat en fer una petita recopilació de llocs on he menjat bé o que m’ha recomanat gent amb criteri (i que encara no he pogut visitar) per ajudar a qui faci un escapada al Delta. No és una llista exhaustiva i segur que en falten de molt bons: no dubteu a recomanar-ne als comentaris!

Anem a fer el vermutet!

Vull recomanar una de les meves passions gastronòmiques cada cop que baixem: el Bar Maria a Sant Carles de la Ràpita. Tenen una petita terrasseta (i força espai a l’interior). Si teniu intenció de fer vermutet a fora, val la pena arribar abans de les 12 el cap de setmana. Recordeu que a la zona no és fer un vermut, sinò fer un rapitenc. Sempre que hi anem demanem els canyuts (navalles petitones, espectaculars), les ortigues de mar (si n’hi ha) deliciosament fregides i uns bunyols de bacallà fabulosos. Els calamars també els fan bé i hi podreu menjar productes menys habituals com les anques de granota o els ous de sèpia. Al mateix Sant Carles de la Ràpita, per cert, surt un vaixell cap a un xiringuito que està al mig del mar: si voleu llegir sobre l’experiència en van parlar a Olleta de verdures. Nosaltres també hi vam estar: és xulo menjar al mig del mar i els musclos estaven realment bons però l’arròs no ens va semblar res de l’altre món. Vaja, que val més la pena per l’experiència que no pel menjar.

Canyuts

Més al mig del Delta també ens agrada Lo mirador, a Deltebre. Té una situació fantàstica amb vistes al riu i amb unes ombres fantàstiques de moreres i figueres. A més d’estar-hi molt a gust fins i tot en dies calurosos, tenen uns calamars a la romana molt ben fets, a més d’altra teca per picar.

Anem a fer un bon arròs!

Es fa difícil anar al Delta, i veient el paisatge de tantes plantacions d’arròs (que varia molt al llarg de l’any), no acabar menjant-ne un bon plat. Un consell: demaneu que l’allioli us el serveixin apart, que en alguns llocs tenen tendència a barrejar-te’l directament i no cal que l’all prengui un paper tan protagonista. No estan ordenats de millor a pitjor ni a l’inrevés: l’ordre del tal com raja.

  • Vista Mar (Riumar): aquest el tenim a tocar d’on dormim i és una garantia per fer un bon arròs negre. És una opció econòmica, i els caps de setmana tenen menús amb beguda i postres inclosos a 20 euros. Per picar fan especialment bé els fregits. Els calamars, els xipirons, les anques de granota o el peixet fregit: són jovells, un peix petit que es mou de l’aigua salada a la dolça del Delta i que aquí preparen molt bé. De postres, un menjar blanc! (unes postres amb història –recepta– on domina l’ametlla, la canyella i la llimona)
  • La Paca (Riumar): la Paca Bonet és una cuinera amb història al Delta (que recull al seu llibre “Entre plat i plat”) i fa molt bons arrossos. De l’última visita (2022) en destaco el de galeres i el de cranc i anguila.
  • Ida Machino (Els Muntells): podeu començar amb clàssics de la cuina del Delta com els musclos, el xapadillo d’anguila o unes ortigues i passar als arrossos, que els fan molt i molt bons. Això si, demaneu l’allioli a part, com comentava abans!
  • Mas Prades: en aquest vaig gaudir enormement d’un arròs d’ànec fa força temps. Tant, que ja li vaig dedicar un text. Sembla ser que fa uns anys van baixar una mica el nivell, però em diuen que ja l’han tornat a recuperar i torna a ser un lloc més que recomanable per fer un bon arròs (el d’ànec és boníssim però contundent, quedeu avisats).
  • Els Vascos: si aneu a fer la caminada a la punta del Fangar fins el far (atenció: sembla a prop però no hi arribes mai!), hi ha aquest restaurant just on pots deixar el cotxe abans de començar a caminar. Em diuen que s’hi pot menjar un bon arròs a banda!
  • Càmping La Tancada: a prop de la llacuna de la Tancada hi ha aquest càmping que és una parada per endrapar més que recomanable. Fan molts bons arrossos. A més dels habituals (paella, fideuà, arròs negre, arròs amb llamàntol…) n’hi ha un “de la setmana” que va canviant (a la foto de sota, de calamars). Per picar abans hi trobareu ortigues o calamars molt ben fregits i habituals als restaurants del Delta com les cloïsses, les tallarines o un xapadillo d’anguila. No està de més reservar, que acostumen a omplir!

  • Cal Faiges (Poblenou de Delta): si esteu per la zona de Poblenou del Delta, un poble encantador de cases blanques, Cal Faiges serà un encert per parar-hi a omplir la panxa. A més de provar especialitats de la cuina del Delta, com als altres locals que hem comentat, aquí podreu tastar arrossos que porten una de les delícies de la zona: les ortigues.
  • Les Barques Can Joan (Les Cases d’Alcanar): El poble ja queda una mica separat del Delta, però és una altra parada d’èxit segur si voleu fer un bon arròs. Aquest ens l’havien recomanat i hi vam menjar molt bé. A part, vam poder provar un mol·lusc que no tenien en carta, les caixetes, un de difícil de trobar, que se situa entre un musclo i una ostra i té un aspecte molt de genital femení…

Arròs a barques can joan

  • Casa El Pescador – marisqueria Angelina (Les Cases d’Alcanar): en tenia molt bones recomanacions i tenien tota la raó. Cuina marinera amb producte fantàstic. L’arròs caldós és un encert, 18 euros la racció (i això demanant-nos si hi voliem llamàntol o llagosta!). Amb 3 per 4 vam anar perfecte. Per picar els fabulosos xipirons amb ceba, especialitat de la casa,  i les gambes blanques, per devorar d’un mos. Fixe quan fem àpats de celebració

Arròs caldós

  • Hotel l’Algadir: aquest hotel situat a Poblenou del Delta ens permet disfrutar de la gastronomia del Delta en un format una mica més evolucionat. Tenen un fantàstic menú a 37 euros (que cal demanar al reservar) anomenat Som gastronomia. Varia cada mes i ofereix un proposta de platets amb segell Delta que acaben amb un bon arròs. Ens va semblar espectacular la RQP del menú (per molt que algun plat no ens convencés del tot), fet que el fa figurar com un Bib Gourmand a la Guia Michelin. A la foto de sota un llagostí amb quinoa i un fantàstic caldo de galera.

  • Citrus: com a alternativa de nivell a l’hotel Algadir hi ha el Citrus, a l’hotel Tancat de Codorniu, tocant a la frontera amb la Comunitat Valenciana. No queda al Delta, però el menjar que hi fan és deltaic, així que l’incloc. Hi hem estat un cop fent un menú degustació i en vam sortir entusiasmats, per les bones combinacions, per utilitzar producte de la zona i pel lloc molt agradable. Ens va agradar per exemple que un dels plats més bons (foto a sota) fes anar un peix poc prestigiós com la llisa! Queda pendent per una altra ocasió tastar el restaurant més informal (d’arrossos i brasa) que es pot combinar amb una piscina on tenir els nens xipollejant mentre fas sobretaula.

I si ens fem menjar a casa?

Si esteu en algun allotjament amb possibilitat de cuinar-vos, aprofiteu que aquí hi trobareu peix, marisc i crustacis de primera divisió a preus molt més barats que els que ens claven a Barcelona. Nosaltres acostumem a anar a Marisc Mediterrani a Deltebre. Musclos boníssims (i econòmics), tallarines, escopinyes, cloïsses i gambes i escamarlans que fan goig. També és habitual la visita (cau molt a prop de l’anterior) al local de Angulas Roset. Allà hi tenen un viver d’anguiles i una compra que sempre cau és l’anguila fumada. Posada sobre torradetes amb una mica de tomàquet escalivat o simplement ratllat és deliciosa. I si compreu anguila sense fumar, podeu intentar fer un all i pebre d’anguila. A més d’aquests dos de Deltebre, als que anem per proximitat, també hi ha el Devimar a l’Ampolla, que és més gran i també ofereix la possibilitat de fer-hi una mica de degustació!

Més enllà del productes del mar, pels amants del bon jalar és interessant la visita a la Granja Luisiana, entre Deltebre i Riumar. Crien pollastres i ànecs i elaboren productes de molt bon endrapar com un micuit amb armagnac. A l’hivern tenen pulardes (i fora d’hivern en tenen de confitades i envasades al buit).

Si la vostra ruta passa per Camarles, podeu aturar-vos a La Carnisseria del Paulo, que és un bon lloc per comprar-hi bones baldanes, embotit típic de les Terres de l’Ebre. Us toca escollir entre la d’arròs o la de ceba… o tastar-les les dues!

I una sorpresa: formatges, que el Delta no sempre un lloc gaire formatgero. Els dels Queso Perfecto en fan de bons, especialment el més curat d’ovella. I atenció, per aventurers: fan un licor de formatge!

Dolços: de postres

Normalment compràvem al Fresquet, que té seu a Deltebre i Riumar, però no acaba de ser una meravella. La 3aFerre em va fer bona recomanació de pastisseries. A Els Muntells, el Cherta Gisbert (que vam validar amb coques de sant joan i que fa uns pastissets deliciosos, a falta de provar els de taronja que recomana la Teresa). A La Ràpita, la pastisseria Masdeu i a Amposta, l’Alemany.

Un dia és un dia: anem de tonyina

Hi ha un parell de restaurants que tinc molt recomanats per menjar tonyina de primera qualitat, els dos a l’Ametlla de mar (un pelet off-Delta). Són de la gama alta de preus pel què tinc entès (de 40 en amunt). Un és La Llotja,  del que en parlava el Pau Arenòs (si hi podeu anar entre setmana, jo aprofitaria, que fan un menú de molt bona pinta). L’altre paradís tonyinaire és el Molí dels Avis que encara pica una mica més (el menú degustació de tonyina són 80 euros, beguda apart).

You may also like...

2 Responses

  1. M.Antònia Martín ha dit:

    Fantàstiques recomanacions. Aniré probant poc a poc. Gràcies I no deixis de fer recomanacions.

  2. Roger Compte ha dit:

    Gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *