Hell or high water

Hell or high water

Tenia la tradició d’escriure sobre les pel·lis que havia vist al Festival de Sitges (exemple 1, 2, 3…) al blog i fa uns anys que me la saltava. Aquest 2016, la incursió festivalera la tanco en un parell de films, però el segon em va agradar tant que es mereix una entrada. Servirà de prèvia per la seva estrena espanyola, d’aquí un mes (11 de novembre).

La historia principal se centra en dos germans que roben bancs i dos agents dels Rangers de Texas ja granadets que els intenten enxampar. Res que no s’hagi explicat ja, però si t’ho narren tan bé com a Hell or high water t’enganxa l’hora i mitja que dura. Des del primer pla veus que tot està molt meditat: una càmera serpenteja perseguint i enquadrant una dona que entra a primera hora del matí a treballar al banc. No és només com la roden, són els paisatges que trien (llargs, desèrtics, amples, inabarcables) o els genials diàlegs. Entre els germans, entre els Rangers o amb els fantàstics secundaris: la cambrera del bar on només serveixen T-bones i patates fregides ens va robar el cor. Destaquen especialment el Jeff Bridges (vaja, com sempre) i el Chris Pine (capità Kirk de la nova Star Trek reconvertit en tio dur de l’oest amb bigoti).

La banda sonora

Per aquests paisatges de western i per la narrativa reposada de lladres i policies, res com una banda sonora fenomenal. Que no només acompanya l’acció, sinó que la complementa i li dona gravetat. La signen el Nick Cave i el Warren Ellis, amb composicions pròpies i temes aliens (es pot escoltar a l’Spotify). He sentit a un crític de cine traient llustre a la paraula “crepuscular”? El director, David McKenzie deia que la música que havien preparat li agradava perquè era “èpica i expansiva sense sonar grandiloqüent”.

Com em va passar al gener sortint de veure la magnífica “Hateful 8” del Tarantino (amb la que tindrien certs punts en comú, fílmica i musicalment), he tardat poc a buscar la BSO per escoltar-la. Sons lents i pantanosos, blueseros amb alguns moments més country, que sempre fa Texas.

El tràiler

De regal un tema de la banda sonora amb imatges de la peli:

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *