Room 237: rebuscant entre els significats ocults d’El resplandor

Entusiasmat m’he quedat amb el documental “Room 237”. M’ha retornat a aquell moment quan la sèrie Lost estava en les seves millors temporades, quan en un capítol hi havia algun pla amb un llibre concret i la gent, a internet, es tornava boja per buscar possibles significats d’aquell llibre i la seva relació amb el significat de l’historia de l’illa. En aquest documental, tenim els testimonis de gent que es torna (molt) boja analitzant la pel·lícula d’Stanley Kubrick “El resplandor” i buscant-ne els significats ocults i el què representa tot plegat.

Resplandor

 

Aquesta imatge d’aquí dalt: superposició de dos plans del film. Un tio es va fer projectar El resplandor de dos maneres simultàniament. Començant pel principi i retrocedint des del final. I trobava que les superposicions de plans eren molt eloquents i anticipaven què passaria a la pel·lícula o ens deien molt del què passava pel cap dels protagonistes en moments concrets. El documental “Room 237” és una tribuna pels que s’han obsessionat per aquest film i l’han vist i revist desenes i centenars de vegades per reafirmar les seves teories. Un que comenta que la pel·li és sobre els indis americans; més d’un reivindica que és una lectura sobre l’holocaust nazi; un altre el posa en relació amb el film de l’arribada de l’home a la Lluna, que reivindica que va ser Kubrick que el va falsificar.

Disfruto amb aquestes conspiranoies però dubto que el cineasta tingués en ment cap d’aquests fils conductors que apunten els conspiranoistes. Però si que era un tio prou llest i metòdic com per anar deixant de manera molt pensada tot d’objectes i pistes perquè la gent es posés a treballar i construís la seva versió del film. Com fa un Lynch. Com va fer un “Lost”.

Molt disfrutable, no us la perdeu. Us entraran ganes de revisar la filmografia de l’Stanley Kubrick, sens dubte. I això només pot ser cosa bona.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *