Aquest pastís el vaig descobrir fa ja molts estius en unes vacancetes a Eivissa. Entre licor d’herbes i licor d’herbes ens va donar temps per provar aquesta petita meravella, contundent però alhora refrescant, de la que no n’havia sentit a parlar abans. Van passar els anys, em va començar a interessar això de cuinar i de tant en tant em tornava a la memòria, però no trobava la recepta. L’altre dia la vaig localitzar, fullejant el llibre Las recetas del comidista (Plaza y janés, 18 euros) que ha fet el Mikel Iturriaga (del blog El comidista, el blog que m’agradaria fer si tingués més temps i sabés cuinar millor -indispensable per la capacitat d’anar fent canvis a les receptes).
La preparació del pastís no té cap complicació i és un èxit segur. D’ingredients us farà falta:
– 150 grams de farina
– 75 grams de mantega
– 180 grams de sucre
– 4 ous
– Un xupito d’anís
– Una culleradeta de llavors de matafaluga
– 300 grams de formatge fresc de cabra
– 100 ml de llet sencera
– 2 cullerades de menta fresca picada
Primer apunt: la recepta original era amb herbasana (hierbabuena en castellà) que fins on jo sé és una varietat de la menta. Com que no en vaig localitzar fàcilment, vaig tirar milles i ho vaig fer amb menta. No sé fins a quin punt l’herbasana li aporta un gust gaire diferent de la menta habitual, que m’il·lumini algun expert en l’herba! En tot cas, amb la menta va quedar fenomenal.
Primer fem la masa: posem la mantega en un bol i la fonem al microones. Hi afegim la farina, les llavors de matafaluga, un pessic de sal i 30 grams de sucre i ho remenem bé. Hi posem després la llet, un rovell d’ou i l’anís i ho acabem de mesclar bé fins formar una pasta homogenia. Tapem el bol amb paper film i ho deixem a la nevera una bona estona.
Després d’haver vist un capítol de la sèrie que sigui que estem seguint, ja podem preparar el motllo per fer pastissos. L’untem amb una mica de mantega i hi despleguem la massa, que haurem tret de la nevera. Amb els dits anem aprimant la pasterada i distribuint-la per tota la superfície, perquè cobreixi tant el fons com les parets. Un cop fet, la punxem amb una forquilla.
Posem el forn a calentar a 180 graus. Triturem el formatge fresc, el posem en un bol i li afegim els 3 ous, els 150 grams de sucre i la menta picada. Ho barregem bé i ho transvasem al motllo. Ja ho tenim: ho podem col·locar al forn -amb la calor de sota només-. Pot tardar uns 40′ o més, segons el forn. Quedarà torradet per sobre i sabreu que està fet quan punxeu el centre amb una agulla o similar i surti neta.
3
aquest pastís el tinc pendent de fer de fa molt de temps! t’ha quedat molt maco i l’explicació esta molt be!!
M’agrada molt el flaó, pastís de setembre i de tornada a la feina (per mi que me’l portava la meva companya). A viam si ens animem a fer-lo!
Fa temps que tenc ganes de fer un flaó com aquest, a veure si un dia d’aquests m’hi pos. El teu t’ha quedat que fa mengera!
No he tastat mai un flaó, però em sembla que ho faré dintre de poc! M’ha encantat això del temps de veure la teva sèrie! Una abraçada.
Clara
Que bo!!!
Quina bona pinta!!!Vull un trosset!! jejjej
Gràcies per penjar la recepta!
He fet el pastís seguint les intruccions i no veig en quin punt hi he d’afegir la llet…es deu barrejar amb la farina suposo no?
Me l’havia deixat, és veritat, ara l’he afegit :) Si, després de la farina
es fleo eivissenc ni du batafaluga y mens llet, crec que tendriuque repasa se recepta
salud
Hola.
La receta me parece muy fiel a la original.
En lo único que discrepo es en la incorporación de leche. En mi opinión, a menos que el queso esté muy curado no hace falta.
¡SI lleva anís en grano!
La diferencia entre la menta y la hierbabuena está en que la menta es más intensa y la hierbabuena es más fina y aromática. Pero no dejan de ser muy similares y pueden sustituirse entre ellas sin mucho problema.
Saludos