El divendres al vespre tot una bona colla de blogaires gastronòmics vam anar (convidats) al restaurant La Lola de las Arenas. Hi vam menjar molt bé, en format tapes (o mitges raccions), i destacant un entrepà mallorquí amb sobrassada, mel i un pa de llet deliciós i uns sensacionals bunyols de bacallà. El restaurant és l’idea del Quim Marqués, un dels noms destacats de la cuina de la Barceloneta, amb el seu restaurant El suquet de l’almirall, on he disfrutat algun cop de grans arrossos.
A posteriori de la visita, vaig treure, de l’inacabable col·lecció de llibres de cuina que tinc, el seu “Cuina marinera. Les millors receptes de peix d’ara i sempre” (Editorial Columna), un bon recull de receptes que fa un repàs necessari pels plats de la cuina dels restaurants de costa (i dels pescadors) al llarg de tot el litoral català, movent-se des de l’Empordà i el seu catxoflino a les anguiles del Delta.
Entre les receptes n’hi havia una de croquetes, així que matava dos ocells d’un tret per participar a la proposta de la recepta del 15, que aquest mes anava de croquetes (tot i que ja els hi havia passat un proposta en versió dolça). La recepta eren croquetes de peix de roca, que l’única dificultat que tenen és separar la carn de les espines, però que tenen el bonus que mentre les prepares pots anar fent un caldo de peix fantàstic i ràpid.
Per fer les croquetes:
– 1 lluerna
– 1 rata
– 1 moll (ell hi utilitzava escórpora en comptes de moll)
– 2 cebes
– Julivert
– 4 cullerades de farina
– 500 ml de llet
– Ous
– Pa ratllat (que se m’ha acabat a mig fer les croquetes. Algunes les he acabat amb semolina, com es veu a la foto -la de la dreta-)
Pel caldo:
– 1 gra d’all
– 1 ceba
– 1 porro
– 2 pastanagues
Primer, en una paella prou fonda o una olla, posem a sofregir molt lentament un parell de cebes picades fines, que es caramelitzin. Foc baix i que vagin fent molt lentament.
Mentre la ceba va fent, toca la tasca més pesada. Triar el peix, i treure’n la carn sense espines. Mentre l’anem traient, la trossegem a bocins petits. En un plat hi deixem la carn, en un altre hi aniran cap i espines per fer el caldo.
El caldo: en una olla amb un bon raig d’oli posem la dent d’all, la ceba, el porro i les 2 pastanagues (tot picat prèviament) i ho deixem q vagi fent fins que es comenci a daurar. Llavors afegim el cap i les espines i omplim l’olla d’aigua (millor que no sigui eau d’aixete). Quan arrenqui el bull, ho salem i ho deixem fent xupxup a foc lent uns 25 minutets, retirant amb una escumadora la capa grisosa que es forma a sobre…
Tornem a les croquetes. Amb la ceba caramelitzada i que te la menjaries directament, hi afegim la carn del peix, a trossets ben petits i ho barregem bé. A continuació hi posem les cullerades de farina. Remenem, hi posem el julivert picat i hi anem abocant a poc a poc la llet sense deixar de remenar. Rectifiquem de sal i pebre i no parem de moure fins que quedi una pasta homogenia. Llavors ja podrem apagar el foc, posar la pasta en una carmanyola (per exemple) i guardar-la a la nevera, que agafi consistència. Jo l’he deixat d’un dia per l’altre.
El caldo, un cop passats els 25 minuts, només quedarà colar-lo i pensar en com aprofitar-lo. Arrosset mariner? O cap al congelador, per quan li arribi l’hora!
El dia següent, fem la forma de les croquetes (tot un expert jo amb dos culleres) i després ho passem per ou batut i pa ratllat. Amb les proporcions que he posat a dalt, n’hauran sortit al voltant de 25. Unes quantes les he fregit al moment, la resta cap al congelador, per quan no tingui gaire temps de cuinar!
1
Després d`’haver tastat aquells bunyols tan bons, no ens podem perdre aquestes croquetes…amb tot el que porten, insuperables!
Merci per participar (altra vegada)! ;)
Una abraçada
Sandra
Una feina de xinos, sí… això de treure les espines de tan de peix. Però el resultat t’ha quedat estupendo. Petons
Hola Roger,
Soc la Lucia Calvo (Interactiva’s colleague! :) Pregunteta que se m’acut… No seria més fàcil treure la carn del peix si el bulls amb el caldo? La meua iaia fa amanida russa del peix de roca bollit i he pensat que potser es podria aplicar la mateixa tècnica a les croquetes, per evitar la feina de treure la carn de peix fresc! De pensar-ho em fa mandra… Per la foto, sembla que t’han quedat estupendes!
Petons,
Lucia
Però bullintles perdrien gust… no?
Si en Jordi desespina el peix les faig!!
Jo també penso que bullint el peix es perdria substància. No se si passant-lo per el microones i rescatant els sucs que deixi el peix per a fer la beixamel es podria superar aquest punt…
Dissabte passat vam dinar al Suquet de l´Almirall, un arròs de barca: deliciós.
Ens va agradar molt l´espai, el producte mariner, com el treballen.
Vaig pensar a veure si el coneixies, i vés per on el divendres sopaves a La Lola de las Arenas.
El Suquet de l´Almirall són els reis de l´escarmalá i la bona paella(diferents classes) . La majoria de clients en demana.
De pas et recomano forns del Lluçanès: Oristà i St Boi del Lluçanès.
Quines croquetes!!! molt ben inspirat.
Un plaer compartir taula amb tu.
Salutacions.
Merci Imma, el de St Boi ja el tinc controlat. Tot i que normalment comprem al de Olost, que també és bo. Oristà ens agafa una mica més lluny, però si hi passem ja ho miraré!
Si em van agradar les teves croquetes dolces aquestes no són menys, felicitats.
Salutacions
Gràcies!! :)
Amb aquests peixos ben bones i gustoses!!!! petons,
Sabeu quin és l’ingredient secret de Carme Ruscalleda?
http://meritxellhernandez.wordpress.com/2012/02/20/carmeruscalleda-restaurantsantpau-entrevista-cuina/