Ja vaig explicar per aquí que tenia una crockpot (amb la recepta de galtes de porc), que és una olla lenta, que connectada a l’electricitat permet fer coccions a baixa temperatura durant llarg temps. Una de les receptes que tenia pendent de fer era la del pulled pork, un clàssic nordamericà que últimament ha començat a proliferar per Barcelona (tal com profetitzava el Lahoradelbagel). En teniu un de molt bo al Chivuos, n’hi havia al Van Van d’aquest cap de setmana de la mà de la blogaire de Lovefood o en fan al Can Dende, un lloc que no paren de recomanar-me la Sílvia (la coautora del blog) i el Pere, dos amics de qui em fio 100%.
La cerca de receptes de pulled pork per internet mareja. N’hi ha tantes! De fet fins i tot en tenia una de guardada que em va passar el nord-americà més català i bodeguero, el Shawn, però que havia oblidat que tenia. Al final, vaig acabar llegint vàries receptes i tirant per allà on m’interessava, barrejant-ne vàries i en funció de les espècies que corrien per casa. Si tens una olla de cocció lenta és extremadament fàcil de fer. També es podria fer al forn si no en tens, però suposo que el consum elèctric de tantes hores serà bastant superior al de la crockpot.
Com a ingredients l’indispensable evidentment és el porc. Recomanen, de talls, l’agulla (coll) o l’espatlla. Jo vaig fer servir un tall d’agulla, de quilo i mig.
Primer el combo d’espècies (en algun lloc vaig veure que també hi posaven cullerada de mostassa, però no hi vaig pensar. També hi hauria pogut caure -en una altra ocasió ho farà- una mica de chili picant)
- 1 cullerada de pimentón de la vera
- 1 cullerada de sal
- 1 culleradeta de comí
- 1 culleradeta d’all en pols
- 1 culleradeta de pebre negre molt
Això ho posem en un bol i ho barregem. Després agafarem el tros de porc i el refreguem bé per tota la barreja, perquè quedi impregnat de les espècies per tots els cantons.
Al fons de la crockpot hi posem una ceba gran tallada fina, a sobre hi col·loquem la peça de porc i ho reguem amb una mitjana de cervesa negra. Jo vaig posar-hi una stout holandesa, la Maximus Stout 6. (nota: quan vam endrapar els entrepans vam ser coherents i els vam acompanyar de cervesa negra. Una ampolla d’aquesta mateixa stout, i una altra d’una porter molt bona i de perfil de preus baix, la d’Anchor). Això és tota la recepta i dificultat que porta fer el pulled pork! Ara és programar la crockpot a la temperatura baixa i durant 10 hores.
Passades les 10 hores, podem treure el porc i quan hagi perdut una mica de temperatura podem començar la feina de desfilar-lo. Estarà tan tendre que ho farem fàcilment amb una forquilla. Punt important: no llencem el líquid que hagi sobrat de la cocció! Aquesta barreja de cervesa negra i greix de porc especiat anirà de meravella per posar sobre la carn, a falta de la tradicional salsa barbacoa que s’hi posa.
Ara anem al pa. Tenia clar que els molletes (pa fet a baixa temperatura, d’origen andalús) anirien molt bé amb el pulled pork però no sabia on comprar-los a Barcelona. La casualitat va fer que el mateix dia que anava a preparar el pulled pork llegís un article del Philip Regol sobre el nou restaurant del Xavier Pellicer, on (entre altres coses) destacava els molletes, d’un forn de Gràcia. I per acabar les casualitats, al vespre vaig coincidir amb el Xavier Pellicer, me’l van presentar i vaig aprofitar per preguntar-li pels molletes (mentre a casa tenia la crockpot funcionant): el vaig veure molt entusiasmat! El forn en qüestió és el Jaume Montserrat (Rambla del Prat, 21, davant del cine Bosque) i pel què em van dir en tenen gairebé sempre, matí i tarda.
Tenim el pulled pork i el pa. Mentre escalfem el porc (li va bé donar-li repòs per assentar-se) preparem una amanida ràpida amb col lombarda i pastanaga tallades fines, un bon rajolí de vinagre de poma i una mica de sal i pebre.
Obrim mollete, passem l’interior un moment per planxa i després li posem el pulled pork regat amb líquid de cocció i una mica d’amanida. Després els passem un moment per planxa o bikinera (va ser la meva opció) perquè el pa es torri una mica i agafi punt cruixent.
3