Rage against the algorithm. Home vell senyala a núvol i enyora l’internet d’abans

Llegia a la newsletter del Sergi Muñoz, Interaccions, sobre l’impacte que va tenir al tornar a entrar a Threads (la twitter de facebook) i observar un món de continguts i respostes poc humans, molt curats, fins i tot creats per IA. D’aquí saltava a parlar la teoria de la Internet morta, que diu que la xarxa com a tal va morir el 2016 i ara tota està controlada per bots i algoritmes.

Tota la xarxa? No, encara hi ha un petit poblat gal que resisteix. M’he posat a repassar què tinc al meu dia a dia digital que em porti a un consum més de la vella escola, no comandat per algoritmes orientats al clic i a engreixar la publicitat.

Blogs

Com a autor d’un blog (molt) veterà, però d’actualització cada cop més escassa, l’hauria de posar a la llista, però sincerament no estic fent un seguiment de blogs en el format canònic d’abans, d’anar publicant actualitzacions ordenades a la home cronològicament. Vaig treure bones lectures a l’època en què els blogs estaven en bona forma en combinació amb el Google Reader, que va morir. Continuo fent servir feed.ly per seguir algunes webs que m’interessa (sobretot temes de feina de seo, analítica…) però al final són més mitjans de comunicació penjant notícies que no un format blog personal.

Fòrums

Cada fòrum és un món, però sí que mantenen una organització a l’antiga i no depenen de l’algoritme ordenador. Han revifat molt últimament gràcies a les últimes actualitzacions de la recepta secreta de Google, especialment reddit que té un acord comercial amb Google (oh sorpresa!). Jo continuo mantenint la fidelitat al foro de l’Azkena al que estic registrat des de deu fer uns 17 anys. Continua sent segurament la meva font principal de descobriment musical. No hi ha algoritmes, hi ha persones que tenen uns gustos musicals propers al meu (l’estil del festival Azkena marca la connexió) i sempre estic descobrint nous grups, nous hypes, discos antics oblidats… cal destriar entre la palla dels temes no musicals, però una mica de Barça sempre ve bé.

Newsletters

Igual que els blogs, han reviscut, i ara per molts mitjans és una forma de comunicació amb l’audiència bàsica. També dona un canal a persones. Busques veus que t’interessin i les segueixes, és una mica el substitut del què eren els blogs personals fa uns anys. Canvi de plataforma i distribució, però a nivell contingut poden funcionar similarment. En tinc unes quantes de feina, alguna musical però no en excés. Segur que si dediqués una mica més de temps a l’investigació en trobaria més que m’encaixessin com un guant.

Xarxes socials

Algoritmes i xarxes, poc a dir. Vam tenir el seu moment de seguir gent i llegir el què deien. Això es va anar ordenant per l’algoritme per generar més retenció i dinerets i pel camí el contingut que rebíem (si no genera engagement, no val) va anar perdent. A Twitter, l’única de les xarxes que encara faig anar (ara compagino amb anar entrant a Bluesky, a veure si la substituïm) es veu molt evident. Tens una pestanya dels que tu segueixes, la vella escola. I a la pestanya del “Per a tu”, l’algoritme tria: bàsicament són fils de gent explicant coses increïbles reciclades de la wikipedia buscant els clics i retuits i també tot de gent de dretes rajant de les seves coses de dretes.

Gastronomia

El meu jo de fa 10-20 anys no tenia nens, tenia molt temps lliure, anava molt sovint a menjar fora i ho escrivia aquí al blog i a les xarxes. FFW i ara no tinc gaire interès a escriure on menjo (més enllà d’algun post puntual a X) i penso que la part de trobar bons restaurants a la xarxa és més difícil. Les puntuacions de llocs com Google maps estan pervertides i sovint responen a criteris que són importants per qui vota però no per a tu, els opinadors amb pedigrí que seguia estan més pendents d’un perfil de restaurants d’estrella o gairebé, que d’altres que en aquest moment m’interessen més. A les xarxes encara puc pescar algunes recomanacions, sabent a qui seguir, que apunto a la meva llista a Trello de restaurants pendents.

Sempre he pensat que estaria bé una xarxa de recomanadors de restaurants on puguis votar restaurants segons el teu criteri i on la xarxa t’assenyali els altres usuaris que tenen criteris similars al teu per trobar restaurants a visitar. Lo de les pelis a filmaffinity, en restaurants.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *