Canviant hàbits lectors: el Kindle
Ja feia molt de temps que volia comprar-me algun lector de llibres electrònics, però no ha estat fins que ha arribat la xifra màgica (menys de 100 euros pel Kindle en la seva edició més bàsica) que m’he convençut. Hi he conviscut un parell de mesos i n’estic encantat. La pantalla, que és de tinta electrònica, es llegeix fantàsticament i no cansa la vista. És una mica fràgil això si. Tres setmanes després de comprarme’l, al portar-lo a la butxaca -i encara sense la funda que tinc ara- una part de la pantalla va quedar congelada. Desastre. Això si: Amazon té el servei d’atenció al client més impressionant amb el que he tingut el gust de tractar. A través de la seva web, poses el teu telèfon, et truquen a l’instant, els expliques exactament què t’ha fallat i et diuen que t’envien per correu unes etiquetes perquè empaquetis el Kindle espatllat i l’enviis gratuitament de retorn i en 3 dies ja en tens un de nou a casa. Increïble.
Al què anava: a casa per desgràcia l’espai que tinc per acumular llibres ha arribat a la fi i he hagut de sacrificar llibres de poc interés (i mira que és difícil poder-los donar fàcilment a algú que en pugui treure profit -biblioteques, escoles, etc…). Amb el llibre electrònic, problema solucionat. Puc acumular-ne centenars sense problemes. Em vaig acabar de decidir en l’últim viatge que vaig fer a Mèxic, on vaig acabar llegint 6 llibres en un parell de setmanes. En carregava quatre de casa.
Comprar llibres a través d’Amazon és molt fàcil, i tens la seguretat que si pel què sigui esborres el fitxer, sempre el podràs recuperar. Hi ha més vies per passar contingut. Una, el Send to Kindle, un programet dels d’Amazon per enviar arxius en formats compatibles (PDF, txt, mobi…) del teu ordinador al llibre amb un sol clic. També hi ha el calibre, el millor gestor de biblioteca digital que hi ha. Per tenir els llibres ben organitzats i per convertir-los de format si fa falta.
N’he comprat a través d’Amazon, a través d’altres botigues i també n’he descarregat algun per mètodes alternatius. Tinc curiositat per veure com evoluciona l’indústria editorial d’aquí amb l’ascens imparable del mercat de llibres electrònics. Si continuen mantenint preus de 20 euros pel llibre digital contrastat amb els 22 euros que costa l’edició en paper prendran mal, com la indústria musical. És molt fàcil descarregar un llibre sense pagar i afegir-lo al teu lector de llibres. Però també costa poc posar un preu raonable (avui mateix he comprat el Hawai Meteor del Jair Dominguez per 5 euros). Jo, com a lector sóc el primer interessat que l’escriptor pugui veure recompensat el seu treball, es pugui guanyar la vida escrivint i pugui produir més obres que jo disfruti. Però com deia, cal trobar un preu ajustat, recordant que en el format digital ens estalviem despeses de crear-ne l’obra física i despeses de distribució. Intermediaris. Només fa falta veure les llistes dels més venuts per veure que per sobre de 10 euros costa trobar-ne un.
Una altra gran millora que m’ha suposat el llibre electrònic: em serveix per llegir amb tranquilitat articles d’internet que són prou llargs i que al moment que els descobreixo no tinc temps de fer-ho. Faig servir una aplicació web, Instapaper. Tinc un botó al navegador, que al clicarlo em guarda l’article que tinc obert a l’Instapaper i aquest un cop al dia m’envia els nous arxius al Kindle per consultar quan em vagi bé. Em va fenomenal per llegir per exemple la revista Jotdown, una iniciativa online en castellà plena de continguts molt i molt interessants de tot tipus. Avui mateix estava llegint una bona i llarga entrevista amb el Lluis Bassat.
L’últim gran aventatge: els totxos de Juego de tronos no pesen res. Crec que hauré acabat el primer abans que comenci la segona temporada televisiva.
[nota: el debut al món digital de la lectura va arribar amb el molt divertit -tot i algun capítol que dona massa voltes- assaig sobre el hair metal i l’Estats Units rural anomenat Fargo Rock City, del Chuck Klosterman]
Jo el tinc des de fa uns mesos i estic encantadíssima. Em passava com a tu, que ja no sabia on posar els llibres… A més, he recuperat el gust per la lectura, que feia temps que s’havia esfumat una mica amb algunes experiències ràncies. Ara torno a devorar llibres com una boja! Encara no he tingut el “plaer” de provar el Servei d’Atenció d’Amazon, però m’he quedat de pedra amb el que contes. Ara, ja puc estar tranquil·la 🙂
Petons!
Jo al principi no em feia el pes; no per aquesta “falsa nostàlgia” de l’olor del paper (els meus llibres no fan olor a res) ni passar pàgines. Però aquest Nadal he regalat un i ara cada cop tinc més interès. Ja no compro llibres, ni per diners ni per espai, vaig a la biblioteca. Però a mi encara els 100 euros em piquen, no perquè ho consideri car però tampoc m’ho puc permetre.
Això si, el que m’anima a gastar-me els 100 euros en un futur és el que comentes del servei d’atenció al client d’Amazon.
gracies pels links, ara m´he possat a llegir Jotdown que no la coneixia. Pel llibre electrònic totalment d´acord, jo porto un any i mig, i no deixo de comprar algún llibre en paper de tant en tant en casos necessàris.
salut!