“Una breve historia de casi todo”, Bill Bryson
Vaig agafar aquest llibre per l’autor, el Bill Bryson. Abans de fer el viatge a Austràlia, vaig llegir En las antipodas, una crònica de viatges sobre el país que em va semblar divertidíssima. Tot i que és més conegut per fer cròniques diferents de viatges per països, en aquest llibre es tira cap al cantó de la divulgació científica. És un repàs de les diferents vessants de la ciència (química, física, geologia…) des d’un punt de vista molt didàctic i sense perdre el seu característic sentit de l’humor.
M’ha semblat una absoluta troballa, que em fes tan amè i tan fàcil de digerir temes que pels de lletres ens són tan llunyans. Només em vaig empatxar una mica amb la part dedicada a la física subatòmica. Aquestes coses tan petites, valgui la contradicció, em van superar. Però la part dedicada a la geologia o a l’espai m’ha fascinat. Molt didàctic però sense deixar anar les anècdotes més divertides i destacant els científics que tot i importants pel transcurs de la ciència han quedat arraconats. Ja sigui perquè no es sabien explicar prou bé (especialment dedicació per Henry Cavendish que de tímid no comunicava els seus descobriments), o no es sabien vendre o en venia un de més llest que els hi robava la seva idea genial.
M’ha captivat especialment totes les refèrencies a possibles finals de la humanitat, des de teories de les extincions de les espècies (que ja ens tocaria), a canvis climàtics, a meteorits o a supervolcans com el que hi ha sota el parc de Yellowstone. Que si fes un pet dels grans potser no ens extingiria ràpid, però als d’Estats Units i Amèrica del Nord en general els deixaria bastant fora de combat i a nosaltres també ens tocaria bastant el rebre.
Ultims comentaris al blog