Straight outta London: Banksy, artista S. XXI

Treball del BanksyEls dies que vaig estar a Londres, vaig tenir varis contactes amb el món d’aquest artista que m’agrada molt. Es diu Banksy, actua anònimament, ve del món del graffiti i m’agrada molt perquè aposta per un art gratuït al carrer i perquè té un estil molt impactant i sorprenent, i sobretot, amb molt sentit de l’humor. A part de graffitejar per tot arreu (De Londres al zoo de Barcelona passant pel mur de Palestina) també s’ha fet famós per infiltrar obres falses a museus, com a manera de protesta molt divertida contra el món de l’art. A la Wikipedia hi ha una entrada sobre ell prou explicativa, i en castellà.

A Londres primer, em vaig trobar un llibre sobre ell espectacular. Gran, moltes fotos, amb explicacions de com havia fet les obres i de quan havien durat al carrer o als museus fins que algú els hi havia tret o esborrat. Hi ha una edició en tapa dura del llibre Banksy wall and piece del 2005, però vaig trobar una edició ampliada d’aquest any, en tapa tova (més barat), amb un “10% more crap”. Em va costar 11 pounds (que serien uns 17 euros).
Graffiti de Banksy a un carrer de Londres Al dia següent, llegeixo a un diari gratuït que el tio havia comprat (a part de graffiti i tal, de tant en tant posa coses a la venta per “pagar les factures”, també va fer la portada d’un disc de Blur, Think Tank) un local al costat de l’estació de metro de Tottenham Court Road (una de les més centrals), i hi instal·la una galeria d’art diferent, que reuneix una col·lecció d’obres provocatives de diferents artistes sota el títol Santa’s Ghetto (ells la denominen com “squat art concept store). L’exposició tanca el 23 de desembre, és gratuïta i val molt la pena passar-hi si estàs per Londres. Hi ha treballs molt sorprenents des del mateix Banksy al Mark Jenkins, un altre tio que m’agrada molt, del qui vaig parlar, i que fa instal·lacions de figures humanes al carrer. També hi havia una Mona Lisa en versió Marge Simpson o una obra que es veu des del carrer que era el Tony Blair fent-se una foto amb el mobil i rient i a darrere les explosions a l’Iraq.

I al següent dia, passejant per Spitafields em vaig trobar una galeria que venien fotografies de graffitis del Banksy, la Smudge Gallery. A la seva web el Banksy diu que no hi té res a veure i evidentment no deu veure un duro del què guanyen els de la galeria pel treball alié…

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *