Fa unes quantes setmanes vaig anar a una presentació de les Jornades Gastronòmiques del Pollastre de pota Blava i la Carxofa del Prat. Una manera de celebrar aquests dos bons productes locals: a l’enllaç anterior teniu informació de tot el què hi fan. Us podeu apropar al Prat, escollir algun dels restaurants i provar algun dels menús especials per l’ocasió que inclouen tant carxofa com pollastre. Això dura fins el 31 de març.
A la presentació que van fer em va agradar que fèssin una demostració de cuina (showcook i anglicismes, dimissió) ensenyant 5 maneres de cuinar la carxofa: crua i en carpaccio (de tendra com era, una delícia), en tempura, ejferificada, en espuma i abunyolada. A casa feia bastant que no em feia tempura (i a més vaig localitzar un paquet gran reserva -vés tu a saber quan feia que el tenia allà- de farina per tempura) i això em va decidir.
No sóc un gran artista de l’escultura de carxofa, però em va agradar com les tallàven a la demostració i vaig intentar imitar-ho. Pelar una mica el tronc fins que sortís la zona més blanca, treure les primeres fulles, les més dures i després dividir-ho en 4 parts. Traient-li de pas els pèlets de l’interior.
Nota: les fotografies nocturnes (que és quan tinc temps de cuinar entre setmana) acostumen a quedar malament, però aquestes van per nota… negativa. Puc prometre i prometo que tot i l’aspecte tot estava molt bo!
Per preparar l’arrebossat de tempura és seguir les instruccions del paquet, en la proporció de farina i aigua que marquin. L’aigua freda, això si, i remenar-ho a poc a poc i no excessivament. Després passarem les carxofes tallades per la pasterada i les posarem en oli bullint. L’oli ha d’estar molt calent: el truc per veure si estan al punt és tirar una gota de la tempura. Si allò a mig camí torna a pujar cap a dalt, és que ja ho tenim. Un cop fregit, ho retirem i ho posem sobre un paper de cuina absorvent.
Xató, romesco o salsa calçotada, Banda ampla!
No m’acaben de quedar gaire clars els límits entre el xató i el romesco i a més entenc que de cada un n’hi ha mil variacions. Per acompanyar aquest tempura tenia clar que hi volia un romesco però vaig anar a parar a una recepta que la Ruscalleda ven com a xatonada. No gaire després veia a La Vanguardia una recepta de romesco amb els mateixos ingredients que aquesta xatonada, per acabar de crearme confusió. Digue-li com vulguis, una salsa bona, fàcil i que es guarda bé a la nevera per anar empastifant tempures, amanides, plats de carn i el què faci falta.
Fer fer la salsa de xató vaig posar (seguint en línia recta el camí marcat per la Rusqui):
– 2 tomàquets madurs
– 1 cabeça d’alls
– 2 nyores (o un pebrot de romesco)
– 20 grams d’avellanes torrades
– 20 grams d’atmetlles torrades
– 100 ml d’oli
– Un rajolí de vinagre de Jerez
– Sal i pebre
Primer, precalentar el forn a 180º. Després posar les nyores a remullar, que hi hauran d’estar mitja horeta (o més, cap problema). En una plata per anar al forn i posem els alls i els tomàquets, sencers, sense pelar, però ben passat per oli. Ho deixarem uns 20-25 minuts, a meitat li podem donar la volta.
Treure el pot del minipimer per triturar. Li posem l’oli, el vinagre, les atmetlles, les avellanes. Les nyores les traiem de l’aigua i en separem la polpa de la pell amb l’ajuda d’un ganivet i tirem la polpa dins. Quan estiguin fets, pelarem els alls i els tomàquets i a aquests els podem treure la grana. Fet això, cap al pot del minipimer, salpebrem i ja podem triturar-ho.
Gairebé millor si la tenim feta del dia abans, i així tan bon punt tenim acabada la tempura, ja podem passar a menjar-la, que acabada de fer és quan s’ha de disfrutar!
1
Ummm! de moment compro carxofes però tinc unes ganes de poder collir les meves de l’hort!LLavors si que gaudeixo fent plats i més plats.
Gran dilema la salsa xató o romesco…
Segur que el que varia entra una i altre és la proporció dels MATEIXOS ingredients? Ho investigarem! ;)
Fantàstiques les carxofes (amb llum nocturna inclosa!).
Petons!
Merci!! Potser és tema proporcions, però ni idea, a veure si ens il·lumina algun estudiós de la cuina catalana…
Mai he estat un gran admirador de les carxofes, però aquesta tapa s’ha convertit en un fixe a les meves comandes. És lleugera, saborosa i divertida de menjar.
A la Fábrica Moritz la fan força bé, encara que la carxofa no sé si és d’El Prat.
Roger, he entrado en tu blog buscando alguna variación sofisticada para las torrijas (tradición familiar) y me he encontrado con esta súper receta de alcachofas con “romesxató”. Me encantan las alcachofas y tb el xató (q nunca he cocinado y aquí en Zaragoza nunca tomo), y lo mejor de todo, la veo súper asequible. M’agradat molt, abraçada,, Aitana morena ;)
Que gracia! Un saludo! :)
Els talls de carxofa em semblava que eren costelletes de cabrit arrebossades, per això he entrat! En aquest cas, m’ha entrat la recepta ben bé pels ulls ;-)