És espectacular com ha explotat el fenomen de la cervesa artesanal en cosa de pocs anys aquí. Per un cantó, totes les cerveseres catalanes que s’hi dediquen. Moltíssimes, suposo que tard o d’hora hi haurà una mica de selecció natural… I per l’altra els llocs per consumir bona cervesa a Barcelona, que no paren de crèixer (ahir mateix vaig provar-ne un de nou, “La bona pinta” al carrer Sardenya 242, on tenien una de les birres més impressionants que he tastat, les Struise Black Damnation II i IV).
Jo personalment també he anat aprenent-ne des de l’inici que va ser gairebé només belga. Una cosa que em faltava era conèixer bé el funcionament de com es fa la cervesa (no m’ho havien explicat mai ni ho havia llegit), com funcionen els passos, on estan les diferències per produir diferents tipus de cervesa… i fa unes setmanes va anar a parar a les meves mans un petit llibret que es diu “Beer School” (arxiu en PDF), que el produien els escocesos Brewdog i que explica molt bé el procés de fabricació a grans línies d’una cervesa… artesanal. Subratllen aquesta paraula artesanal perquè aprofiten per càrregar contra les qualitats de la cervesa industrial que molt sovint usa ingredients de baixa qualitat o substituts per abaratir processos i que al final acabi sortit una birra molt barata… però que no té gaire gust a res.
Us recomano que us descarregueu aquest llibret -poques pàgines- i el llegiu. A més de fer bones cerveses, aquests de Brewdog tenen bon do per la comunicació i han adoptat una línia editorial molt punki-gamberra. Que combinat amb l’humor anglès sovint dona resultats deliciosos: cal llegir les etiquetes de les seves birres.
Això d’aquí sobre és “The End of History” una cervesa-provocació que van fer i que com no va aconseguir que es parlés d’ells als mitjans. Edició limitada de 12 ampolles, colocades en esquirols dissecats i una beguda que se n’anava als 55 graus!! Ho expliquen al seu blog.
0
Joder, quina angunieta de cervesa jajajaj