A casa no teníem olla de pressió per la por (absurda, segur) a accident domèstic. I teníem clar que en trauríem profit, només pel consum de sopes i llegums que fem. La situació es va desbloquejar al conèixer la Instant Pot, una olla multifunció (encara que la principal és la cuina a pressió), que sembla que té molt èxit a Nord-amèrica.
Per Reis vam fer venir una Duo (hi ha una varietat força enorme de models, els últims incorporen fins i tot fregidora d’aire), optant per la versió més gran de 8 litres, que tenim nens a casa i ja ens convé produïr (i congelar) a lo grande.
Hi ha molta literatura en anglès, en castellà s’ha situat la Laura Garcia com a referent al seu blog. També té un llibre de receptes interessant. Que t’ajuda a aprendre el funcionament i després saber com aplicar receptes tradicionals als temps que mana aquesta olla.
En anglès el referent principal seria l’app on hi ha gran multitud de receptes (sobretot de caire internacional, no tan nostrades), que et pots anar guardant a preferits per tenir-les fàcilment localitzables.
Selecció de receptes que ens van convencent
En poques setmanes d’ús n’hem quedat més que contents i tenia la idea d’anar-me apuntat aquí receptes que han funcionat per tenir-les jo fàcilment localitzables (aquest blog ja no el llegeix gaire gent, així que sóc jo parlant amb mi mateix!).
- Cigrons: dels llegums, el que més ens agrada a casa. Els posem en remull en aigua calenta la nit anterior unes 12 hores. L’endemà, els escorro i poso els cigrons a l’olla, amb aigua calenta nova, que cubreixi uns dos dits per sobre. Poso programa de cuina a pressió (el genèric, o els particulars, que simplement són “bookmarks” de temps de cocció concrets) i el situo a 10 minuts. Un cop han acabat els 10′, deixo que alliberi pressió de forma natural uns 15′ més i després obro la vàlvula per treure l’aire que queda. I afegeixo la sal a continuació, remeno i ja guardo per anar fent durant la setmana. No llençar mai el caldo, que després es pot reutilitzar per un arròs, una menestra de verdures, etc..
- Pisto de verdures: èxit assegurat, sortida en tuppers acompanyant una mica de carn o un arròs. Amb la funció de saltejat, sofregeixo uns minuts una ceba picada i després hi afegeixo verdures tallades a trossos petits (però no massa petits): albergínia a daus, pastanaga, mongeta tendra, un o dos minuts més, li afegeixo tomàquet triturat (una mica a ull, però vigilant de no quedar-me curt, que un cop em va saltar el missatge de “Food burn”). Això són uns 5′ de cocció a pressió, després deix`o uns 10′ de sortida natural i trec després la pressió que queda manualment. Salo. Puc retirar o si tingués carbassó afegir llavors el carbassó tot posant de nou l’opció de saltejar.
- Butter chicken. La recepta del Better Butter Chicken de l’app ens va alegrar el dia. Senzilla, amb ingredients que teniem per casa i molt molt resultona. A continuació vam preparar un arros basmatí per acompanyar i va ser un tupper de nota.