Benaventurats aquells que pirategin

Fa algunes setmanes em vaig acabar de llegir el llibre The Pirate’s Dilemma (interessant també el blog que tenen a la seva web). Escrit per Matt Mason i amb el subtítol “How hackers, punk capitalists and graffiti millionaires are remixing our culture and changing the world“. Un llibre molt il·luminador i més que necessari en un moment com l’actual en que els governs comencen a planejar mesures, diuen ells, per parar la pirateria i defensar la cultura.

El punt de partida del llibre és completament oposat. La pirateria fa avançar la cultura. Si no hi ha gent trencant les regles, no sortim del què és l’esperable i no ens movem de lloc. Les idees “avançades” dels “pirates”, encara que sigui no respectant algunes lleis, poden aportar millores a la societat: les que realment ho fan acabaran aconseguint que el gran públic les adopti i les lleis canviïn per adaptar-s’hi. El llibre es mou per exemples històrics on el trencar les regles ha portat a la creació de noves idees, tecnologies i mercats. Començant pels de Hollywood, que van emigrar a la costa oest per no pagar les patents a l’Edison. I que gràcies als seus “films pirates” van poder construir una nova indústria. O pel hip hop i els seus samplers. O la irrupció del graffiti. O les noves impressores en 3D, les RepRap, que portaran això de les còpies a un nivell completament diferent: i si et descarregues l’últim model de vambes?

Un altre exemple: Yusef Hamied, de la companyia farmacèutica Cipla, que va “piratejar” medicaments contra la SIDA per poder-los oferir a un preu raonable als països del tercer món. Se’l va acusar de pirata, però les seves accions han servit per millorar la vida a molta gent i perquè algunes companyies hagin reduït dràsticament els preus de venta de les seves medicines al Tercer Món. Les patents en sectors tecnològics o mèdics molt sovint són barreres contra el progrés i l’evolució.

El llibre me’l vaig comprar via Amazon anglès, però qui ho vulgui el pot descarregar des de la seva pàgina. Pagant el què vulguis o gratis.

You may also like...

1 Response

  1. Rocks ha dit:

    Interessant, i estic completament d’acord amb el plantejament. Veure’m que fa la nova ministra amb el tema

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *