Manifest “En defensa dels drets fonamentals a internet”

Per fi utilitzant el copy-paste de manera absolutament justificada ūüôā I legal. Manifest que ha sortit a mitjans i blogs sobre el canvi de llei que prepara el Govern per bloquejar webs aix√≠ com per la cara, motiu=pirateria.

Manifest “En defensa dels drets fonamentals a internet”

Davant de la inclusi√≥ en l’Avantprojecte de Llei d’Economia sostenible de modificacions legislatives que afecten al lliure exercici de les llibertats d’expressi√≥, informaci√≥ i el dret d’acc√©s a la cultura a trav√©s d’Internet, els periodistes, bloggers, usuaris, professionals i creadors d’internet manifestem la nostra ferma oposici√≥ al projecte, i declarem que…

1. – Els drets d’autor no poden situar-se per sobre dels drets fonamentals dels ciutadans, com el dret a la privacitat, a la seguretat, a la presumpci√≥ d’innoc√®ncia, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressi√≥.

2. – La suspensi√≥ de drets fonamentals √©s i ha de continuar sent compet√®ncia exclusiva del poder judicial. Ni un tancament sense sent√®ncia. Aquest avantprojecte, en contra de l’establert a l’article 20.5 de la Constituci√≥, posa a les mans d’un √≤rgan no judicial -un organisme dependent del ministeri de Cultura-, la potestat d’impedir als ciutadans espanyols l’acc√©s a qualsevol p√†gina web.

3. – La nova legislaci√≥ crear√† inseguretat jur√≠dica a tot el sector tecnol√≤gic espanyol, perjudicant un dels pocs camps de desenvolupament i de futur de la nostra economia, entorpint la creaci√≥ d’empreses, introduint barreres a la lliure compet√®ncia i alentint la seva projecci√≥ internacional.

4. – La nova legislaci√≥ proposada amena√ßa els nous creadors i entorpeix la creaci√≥ cultural. Amb Internet i els successius aven√ßos tecnol√≤gics s’ha democratitzat extraordin√†riament la creaci√≥ i emissi√≥ de continguts de tot tipus, que ja no provenen prevalentment de les ind√ļstries culturals tradicionals, sin√≥ de multitud de fonts diferents.

5. – Els autors, com tots els treballadors, tenen dret a viure de la seva feina amb noves idees creatives, models de negoci i activitats associades a les seves creacions. Intentar sostenir amb canvis legislatius a una ind√ļstria obsoleta que no sap adaptar-se a aquest nou entorn no √©s ni just ni realista. Si el seu model de negoci es basava en el control de les c√≤pies de les obres i en Internet aix√≤ no √©s possible sense vulnerar drets fonamentals, haurien de buscar un altre model.

6. – Considerem que les ind√ļstries culturals necessiten per sobreviure alternatives modernes, eficaces, cre√Įbles i assequibles i que s’adeq√ľin als nous usos socials, en lloc de limitacions tan desproporcionades com ineficaces per a la finalitat que diuen perseguir.

7. – Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interfer√®ncies pol√≠tiques afavorides per sectors que pretenen perpetuar obsolets models de negoci i impossibilitar que el saber hum√† continu√Į sent lliure.

8. – Exigim que el Govern garanteixi per llei la neutralitat de la Xarxa a Espanya, davant de qualsevol pressi√≥ que pugui produir-se, com a marc per al desenvolupament d’una economia sostenible i realista de cara al futur.

9. – Proposem una verdadera reforma del dret de propietat intel¬∑lectual orientada a la seva finalitat: tornar a la societat el coneixement, promoure el domini p√ļblic i limitar els abusos de les entitats gestores.

10. – En democr√†cia les lleis i les seves modificacions s’han d’aprovar despr√©s de l’oport√ļ debat p√ļblic i havent consultat pr√®viament totes les parts implicades. No √©s acceptable que es facin canvis legislatius que afecten drets fonamentals en una llei no org√†nica i que versa sobre una altra mat√®ria.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *