Destriant escoles de P3 a Gràcia. Edició 2020

Fa anys que llegeixo els drames d’escollir escola de P3, sobretot pels que són de Barcelona. En alguns barris l’oferta pública de places no és suficient, i la demanda supera àmpliament l’oferta en molts dels centres més ben valorats.

El que busca escola de P3 per la seva criatura, ha de fer una llista de centres de preferència i en casos com el del barri de Gràcia, si poses els teus preferits els primers pot ser que si el sorteig no és benèvol amb el primer, no puguis entrar a cap dels següents i et toqui anar de rebot a un centre que no t’agrada perquè cau massa lluny o per qualsevol altre motiu.

Aquest any ens toca a nosaltres. Tenim certa tranquil·litat en el sentit que veiem moltes escoles que ens agraden i que, un cop parles amb pares que han anat a escoles diferents del barri, tots estan contents. Cada una tindrà les seves cosetes, però en general el nivell és molt bo. Cal tenir en compte que hi ha escoles que estan molt “de moda” i fa que tinguin moltes més sol·licituds. Demanar plaça a aquestes fa que depenguis més de la sort al sorteig (perquè hi haurà molta més demanda en primera opció que places ofertades).

Pati de l’escola Teixidores, la pública amb més peticions l’any passat

Un bon consell que ens han donat: “trobaràs moltes escoles bones, mira de buscar la que encaixi més amb la vostra manera de ser”.

A casa som organitzats nivell robòtic i he pensat de traslladar la feina que hem fet en aquest text, a veure si fa servei a algú!

Quines són les escoles de Gràcia? I les de proximitat?

A l’hora d’escollir centre és bàsic escollir una escola que tinguis a prop. Això et dóna la garantia dels 30 punts de proximitat que et fa passar per davant dels que viuen més lluny de l’escola.

A la web del Consorci d’Educació de Gràcia podeu trobar un mapa interactiu amb el llistat de centres de Gràcia.

Mapa d'escoles de Gràcia
Mapa de les escoles públiques i concertades del barri de Gràcia

Els 30 punts bàsics per poder entrar a una escola no depenen només del barri, perquè varia segons la situació de la casa on estiguis empadronat. Nosaltres que toquem més cap a Guinardó en tenim alguns que cauen a l’altre barri.

A la web del Consorci hi ha un cercador de centres de proximitat, per saber tots els centres que et donen punts segons la teva adreça.

Quan són les portes obertes per conèixer les escoles?

Tots els centres públics fan portes obertes (i algun fa sessions privades o reduïdes). A les seves webs públiquen les dates. Cal trucar per cita prèvia i reservar places, excepte en algun cas com el de l’Escola Univers, que no pots reservar i un cop s’ompli l’aforament, et quedes fora.

A sota teniu una llista de portes obertes de les públiques que vaig treure de la web del JM Segarra (que ho va publicar abans que el Consorci), però el 13/02 ja es va publicar oficialment a la web les jornades de portes obertes (tant per públic com per concertat).

Nom del centreDates de les portes obertes
Baldiri i ReixacDissabte 7 de març, 9.30 i 11.30
Josep M JujolDilluns 9 de març 15.15
Dimecres 11 de març 15.15
Josep M SagarraDissabte 7 de març 10.00 i 10.45
Dijous 12 de març 14.45
Farigola de VallcarcaDimarts 25 de febrer, 16.45
Dimecres 26 de febrer 9.30
La SedetaDijous 12 de març, 12h i 16.45
Dimarts 17 de març, 16.45
MontsenyDissabte 14 de març 10.30 (sense cita prèvia)
Pau CasalsDilluns 9 de març, 17.00
Dimarts 10 de març, 17.00
Dijous 12 de març, 17.00
Patronat DomènechDijous 12 de març, 17.00 (sense cita prèvia)
Pare PovedaDissabte 14 de març, 9.30 i 11.30
Dijous 12, 15.00
Reina ViolantDilluns, 2 de març, 15.00
Dimecres, 4 de març 9.30
Dijous, 5 de març 16.45
Rius i TauletDimarts 10 de març, 9.15
Divendres 13 de març, 15.00
Dilluns, 16 de març, 15.00
Dijous 19 de març, 9.15
Sagrada FamíliaDimecres 4 de març, 15.00
Dimecres, 11 de març, 17.00
Turó del CargolDissabte 7 de març, 9.30 i 11.30
L’UniversDimarts 3 de març 17.00 (sense cita prèvia)
Dimecres 18 de març, 17.00 (sense cita prèvia)
Teixidores de GràciaDissabte 14 de març, 9.30 i 11.30
Dimarts 17 de març, 17.00
Escola de les aigües Dissabte 7 de març, 10.00
Dimecres 11 de març, 9.15
Dilluns 16 de març, 15.00

A més de les portes obertes per conèixer cada centre, també es fan unes sessions informatives a cada districte enfocades a conèixer bé el procés de preinscripció. Es poden consultar les dates a la web del Consorci.

Públic i concertat: quines diferències hi ha

A l’hora d’escollir quina escola vols pel teu fill o filla has de fer una llista on pots barrejar centres públics i/o centres concertats. Aquests últims són centres privats que es financien parcialment per l’administració pública. L’ideal seria que hi hagués suficient places públiques per a tothom i no existis la concertada, però en barris com Gràcia es fa difícil no tenir-les en compte.

També hi ha les escoles privades, però en aquestes no cal fer tot aquest procés i t’hi pots inscriure directament, sense haver de fer la llista de preferència.

D’escoles concertades a Gràcia n’hi ha 16, que podeu consultar a la web del Consorci. En podeu trobar de laiques i de religioses. De més familiars i de més grans.

Mentre que a les públiques només s’acostuma a pagar el dinar (si el nen es queda al migdia), material i quota de l’AFA, a les concertades s’hi suma un altre fix mensual que acostuma a moure’s entre els 100 i 200 euros al mes. I la quota de menjador acostuma a ser una mica més cara.

També hi ha diferència pel que fa als horaris. L’hora d’entrada acostuma a coincidir a les 9, però la de sortida a les públiques és a les 16.00 o 16.30 mentre que a les concertades acostuma a ser a les 17.00. En moltes escoles, tant públiques com concertades, s’ofereixen serveis d’acollida de pagament abans de l’entrada i després de la sortida pels pares que no tenen una conciliació gaire fàcil.

D’altra banda, algunes de les escoles concertades són de mida molt més gran. Escoles com els Jesuïtes Kostka o el Claret tenen 4 línies, mentre que les públiques es mouen entre 1 o 2 línies.

Quines escoles reben menys contaminació?

Per desgràcia, aquesta és una preocupació creixent, perquè la ciutat de Barcelona cada dia està més contaminada. L’aire de la ciutat supera molt sovint els nivells tolerables de pol·lució.

Mapa de contaminació d'escoles de Gràcia

Per consultar l’estat de cada escola és recomanable el mapa de contaminació a les escoles que han fet a contaminacio.cat. No és gaire sorprenent la conclusió: com més amunt i més propers a Collserola (o al voltant del Parc Güell), aire una mica més net!

Com va anar el 2019 a nivell d’oferta i demanda?

La inscripció pel curs 2019-2020 va ser força dramàtica en moltes de les escoles, amb moltes més peticions que places ofertades. L’Independent de Gràcia en va fer una taula:

Inscripcions escola pública a Gràcia 19-20

Aquesta informació és de les públiques, de les concertades he trobat informació al portal de dades obertes de la Generalitat.

EscolaOferta inicial: Places Assignacions 1a petició 2019-2020 Assignacions 1a petició 2018-2019Assignacions 1a petició 2017-18
Claret100958484
Gravi50242220
Jesuïtes Gràcia – Kostka100858497
La Salle Gràcia25232224
Mare de Déu del Coll25202025
Nou Patufet27152514
Reina Elisenda25232524
Sadako50464950
Sant Josep25231924
Sant Josep-Teresianes50303837
Vedruna-Gràcia50353233

Podeu veure aquestes dades (també per les escoles públiques) visualitzades al mapa d’escoles que ha preparat la Glòria Langreo (i que m’ha dit que actualitzarà amb les dades noves del curs 2019-20 quan es publiquin).

No vol dir que aquest any sigui exactament igual. Segons la natalitat hi haurà més o menys sol·licituds, i després també variaran les places de germans i per a necessitats especials.

A la web del Consorci publiquen l’oferta de places (encara no hi ha disponibles les del curs 20-21).

Dates per fer la matrícula. L’esprint final

La presentació de la llista de les escoles que ens agraden per la nostra criatura, en ordre de preferència, s’haurà de fer del 23 de març a l’1 d’abril.

Pel que he sentit d’amics amb canalla els anys previs, hi ha una mecànica força habitual que és esperar fins el final i anar preguntant a les escoles com van de sol·licituds de places. En funció de com vagin, molta gent varia l’ordre final, per no posar en primera opció un centre amb molta demanda.

El problema és que si totes les escoles que poses a les primeres posicions tenen més demanda en primera opció que oferta (és habitual a Gràcia a les públiques) si no entres pel sorteig a la primera aniràs saltant i tampoc entraràs a cap de les següents. És llavors quan tens molts números perquè et toqui una escola amb places lliures però que no t’interessa o no et vagi gaire bé a nivell logístic.

Sort!

Problemes: cursos bolet, ampliacions de rati, nens sense plaça

Cada any hi ha problemes un cop s’assignen les places. Molt especialment en barris com el de Gràcia, amb molta demanda i oferta no suficient (lligat amb un canvi de tendència perquè els pares aposten ara més per la pública que per la concertada). Així es transforma en que hi ha pares que veuen que el seu fill no entra a cap de les escoles públiques que han triat.

S’opta per solucions-pedaç com els cursos bolet: afegir una línia més a escoles que per espai s’ho poden permetre. O el què es va fer a Gràcia el 2019 d’ampliar el rati. Fer que escoles de P3 passessin de 25 alumnes per classe a 26. En un article de l’Ara d’aquest passat maig explicaven aquests pedaços i com afecten sobretot als barris de Sants, Gràcia i Sant Andreu. I després hi ha alumnes que n’hi així troben plaça a les escoles que han escollit els pares. I se’ls proposa solucions que no agraden (perquè se’ls ofereix concertats o escoles que els queden molt lluny, per exemple). A sota el vídeo d’un pare que es va quedar sense escola pel seu fill, deia que havia afectat l’any passat a 130 famílies a Barcelona.

Un dels pares afectats el curs passat, el Xavier Orduña, explicava en un fil interessant a Twitter els problemes que van tenir amb el Consorci (cliqueu per llegir-lo sencer):

A Gràcia, pel curs 2020-21 han anunciat que hi haurà una línia extra al Pau Casals (que passarà a tenir 3 línies per tant). No té pinta però que això solucioni els problemes d’anys previs (com bé apunta el Xavier en un altre fil a Twitter sembla que Gràcia com a districte baixarà algunes places però alguns barris com Vila de Gràcia o Gràcia Nova fins i tot pujaran de demanda.

1 Response

  1. xavi ha dit:

    soc un dels q va coordinar una plataforma de pares sense plaça lany passat. em pots contactar?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *